tag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post7357222193419595030..comments2023-08-20T10:28:59.811+03:00Comments on Mokon maailma: Terveellisen ihanaa tuorepuuroaMokolaisethttp://www.blogger.com/profile/14774334718064215794noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post-79883565221288050622021-03-19T07:24:28.891+02:002021-03-19T07:24:28.891+02:00Mokko resepti.
Mokko on päijäthämäläinen perunala...Mokko resepti.<br /><br />Mokko on päijäthämäläinen perunalaatikko. Perinteisesti mokkoa on valmistettu leipomispäivinä. Isojen massiivisten leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty mokon kypsyttämiseen.<br /><br />Aitoon mokkoon ei lisätä siirappia eikä muutakaan makeutusta. Maku saadaan aidosti imeltämällä. <br /><br />Yleisesti suositellaan jauhoisia perunoita, mutta kiinteidenkin perunoiden suosijoita on.<br /><br />Nykyaikana mokko imeltyy ja valmistuu vaivattomasti sähkölieden uunissa. <br /><br />Näistä irtoaa mokko:<br /><br />2 kg perunoita. Yleisesti suositaan jauhoisia perunoita....<br />Niukasti keittovettä. Arvioi veden määrä, vesi jää mokkoon<br />4 ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoja....<br />0,8 litraa maitoa<br />50-100 g voita<br />2 teelusikallista suolaa<br /><br />Mokko, valmistusohje:<br /><br />1. Jauhoiset herkästi hajoavat perunat suositellaan kuorittavaksi raakoina. Näin vältetään isot kuorimis-, keitto- ja liukenemistappiot.<br />2. Keitä perunat kattilassa suolattomassa ja erittäin pienessä vesimäärässä täysin kypsiksi. <br />3. Soseuta perunat kuumina kattilaan suoraan keittoveteen, niin että saadaan sakea mokkosose. Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly. <br />4. Jäähdytä mokkosose huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi. <br />5. Lisää vähitellen ja sekoittamalla jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn mokkososeeseen. Jos on tarpeen, niin tässä vaiheessa voi lisätä tilkan noin 70 asteista vettä - yleensä keittovesi riittää. Laita kansi kattilaan.<br />6. Laita mokkososekattila noi 70 asteiseen uuniin. Lämpötilan voi varmistaa kokemuksen perusteella tai erillisellä uunin lämpömittarilla. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita pari- kolme kertaa imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla. Myös imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Imeltymisen aikana mokkososeen lämpötilan pitää olla noin 65-66 astetta. <br />7. Lisää imeltyneeseen mokkososeeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen mokkosose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.<br />8. Laita mokkosose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita. Paista aluksi kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä ja mokkosose alkaa kuplimaan. Kun mokkosose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu - näin voit paistaa lähes täysiä vuokia.<br />9. Paista päijäthämäläistä mokkoa noin 3 tuntia. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post-82864970838045162242014-02-17T18:04:47.786+02:002014-02-17T18:04:47.786+02:00Kannattaa kokeilla kaikkea mistä itse tykkää! Miks...Kannattaa kokeilla kaikkea mistä itse tykkää! Miksei soijajugurttiakin, kunhan muistaa että jotkut jogurtit ovat juoksevampia.<br />Auringonkukansiemenet on ainakin ihan must.. pellavan voi kyllä hyvin jättää pois.<br />Mokolaisethttps://www.blogger.com/profile/14774334718064215794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post-89734218541527689652014-02-16T22:10:03.915+02:002014-02-16T22:10:03.915+02:00Kuulostaa ihanalta, mutta voisikohan pellavansieme...Kuulostaa ihanalta, mutta voisikohan pellavansiemenet korvata jollain? Niitä kun ei raskaana ollessa saisi syödä.Klaarahttps://www.blogger.com/profile/04471095881974272480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post-80952677040845253462014-01-28T21:43:29.444+02:002014-01-28T21:43:29.444+02:00voikohan tämän tehdä soijajugurttiin, mitä luulet ...voikohan tämän tehdä soijajugurttiin, mitä luulet :) ?saarahhttps://www.blogger.com/profile/10762172574611018152noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post-74641875906680457312014-01-27T09:47:23.145+02:002014-01-27T09:47:23.145+02:00Ihanaa Peeta, että reseptistämme oli iloa ja puuro...Ihanaa Peeta, että reseptistämme oli iloa ja puuro maistui! :) Herkulliselle näytti!<br /><br />-TiinaMokolaisethttps://www.blogger.com/profile/14774334718064215794noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7599505248831601597.post-21263714480726926712014-01-26T17:37:55.925+02:002014-01-26T17:37:55.925+02:00Kiitoksia reseptistä! Kokeilin tehdä tätä eilen ja...Kiitoksia reseptistä! Kokeilin tehdä tätä eilen ja tuli kyllä tosi hyvää :) Pistin kuvaakin blogiin omasta versiostani. Peetahttps://www.blogger.com/profile/04497058924579496106noreply@blogger.com