Kanttarelleja, tatteja, suppiksia... aah! Sienihullujen ja muidenkin herkkusuiden mielivuodenaika on käsillä. Puutarhat ja luonto antavat parastaan. Ei muuta kuin kumpparit jalkaan, sienivasu kainaloon ja aarrejahtiin metsämättäille. Tai jos et metsään ehdi, perin mukava vaihtoehto on tehdä sieniretki torille – samalla saat muutkin tykötarpeet sienicrostataan, jonka ohjeen läydät vähän alempaa. Muhevan, italialaistyylisen piiraan keralla maistuvat kirpeän makeat luumulohkot ja marinoidut punasipuliviipaleet.
VUOHENJUUSTOISEN SIPULI-KANTTARELLICROSTATAN RESEPTI:
Pohja:
Tästä pohjataikinan ohjeesta riittää kahteen pohjaan. Jos haluat tehdä vain yhden crostatan, puolita resepti. Taikina säilyy pari päivää jääkaapissa oikein hyvin, tai pakastimessa pitempäänkin. Pohja käy vallan mainiosti myös makeille piiraille (vinkvink esim. juuri kypsyvät omenat tai kriikunat sopisivat oikein oivallisesti tämän pohjan kanssa).
250g voita
1 purkki (250g) maitorahkaa
1 prk (150g) ranskankermaa
n. 5dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
vajaa 2 tl suolaa
Nypi vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja jääkaappikylmä voi murumaiseksi, sekoita nopsasti joukkoon rahka ja ranskankerma. Laita taikina kelmun sisään noin tunniksi jääkaappiin lepäämään, ja valmista sillä välin crostatan täyte.
Täyte yhteen crostataan:
-2-3 keltasipulia
-1,5 l kanttarelleja (Ihan varmasti muutkin sienet käy, muista toki käsitellä sienet niiden vaatimalla tavalla. Tässä ohjeessa on käytetty kanttarelleja, ja niille riittää pannulla pyöräyttäminen)
-nokare voita
-1 dl kermaa
-vajaa 1tl suolaa, isot rouhaisut mustapippuria myllystä, isohko ripaus paprikajauhetta
-n. 200g vuohenmaitotuorejuustoa isoina nökäreinä piiraan päälle (esim. Chavroux)
-tuoretta timjamia
-1 kananmuna crostatan reunojen voiteluun
Leikkaa sipulit renkaiksi, puhdista ja pilko sienet. Kuumenna pannu, laita kuumalle, kuivalle pannulle kanttarellit ja haihduta enimmät nesteet niistä. Lisää nokare voita ja sipulirenkaat, paista sieni-sipuliseosta, kunnes sipulirenkaat ovat hiukan pehmentyneet. Lisää kerma ja anna täytteen muhia hetken pannulla kunnes se sakenee.
Ota taikina jääkaapista, kauli se jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoon, taita taikina nelinkerroin ja kauli taas. Vähän kuin tekisit lehtitaikinaa joulutorttuihin, mutta taikinaa ei tarvitse kaulia ihan niin montaa kertaa eikä kerrosten väliin laiteta voita – pari taittelu- ja kaulintakierrosta riittää. Ja jos haluat kokkailla suoraviivaisemmin taikina on aivan hyvä turhia taittelemattakin, mutta kaulimalla ja taittelemalla siitä saa vähän rapeamman.
Kauli taikina crostataa varten muutaman millin ohueksi levyksi, nosta se leivinpaperin päälle uunipellille, ja levitä sienitäyte sen päälle. Sienitäytteen lisäksi nostele tuorevuohenjuustosta reiluja nokareita crostatan pinnalle ja lopuksi käännä taikinalevyn reunoja rennosti sisäänpäin, ja voitele ne kananmunalla.
Paista 200 C°:ssa noin 25 minuuttia uunin keskitasolla. Ripottele uunista otetun crostatan pinnalle tuoreita timjaminlehtiä.
Crostatan kuuluu olla ohuehko ja rennon mallinen, reunoja ei tarvitse nypeltää tarkasti, vaan ne voi huolettomasti vain nostella reunoilta keskelle päin, täytteen päälle.
Vuohenjuustoisen kanttarellicrostatan kanssa maistuu ihanalta jokin tuore, juuri kypsynyt hedelmä. Esimerkiksi kirpakat luumut tai vaikkapa kirsikat. Jos olet sipulin ystävä, marinoi lisäksi punasipuliviipaleita punaviinietikan ja oliiviöljyn seoksella, jonka olet makeuttanut hunajalla ja maustanut suolaripauksella sekä mustapippurilla.
Kivoja syyspäiviä, runsaita sienikoreja ja herkullisia kokkaushetkiä toivottavat Mokon tytöt!
Kiitos tästä erilaisesta ohjeesta. Tätä teen kyllä tupareihin. :)
VastaaPoistaKiva, että tulee käyttöön! :)
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista