Jauhot ovat tietysti lopputuloksen kannalta kaiken A ja O, parhaan sitkon saa hienoista, tuoreista jauhoista. Mökillä äiti hakee ne mieluiten paikallisesta myllystä Kemiöstä, jolloin tuoreus on taattua. Hyvän sitkon vuoksi meillä yleensä juuri tehdään vehnään. Kokonaisjauhomäärästä voidaan korvata n 1/3 muilla jauhoilla kuten speltillä, ohralla, kaurahiutaleilla, tattarilla tai rukiilla..
Maustaminen on luonnollisesti makuasia mutta kannattaa rohkeasti kokeilla. Usein käytettyjä ovat mm porkkana, hunaja, siirappi, kuivatut yrtit, valkosipuli, kuivatut sienet, pähkinät jne. Myös rusinat antavat leivän makuun todella paljon, joten kannattaa vaikka jauhaa ne pieniksi jos ei niistä sellaisenaan pidä. Mietin usein mistä kaikesta olisin jäänyt paitsi, jos äitini ei olisi juuri sellainen kun on: epäsovinnainen ja täydellisen boheemi ruoanlaittaja.
Sekoita hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen veteen, lisää sitten puolet
jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina lämpimään vedottomaan paikkaan nousemaan kaksinkertaiseksi. Lisää sitten yrtit, pähkinät, porkkanaraaste ja loput jauhot. Vaivaa valmiista taikinasta sopivan kokoinen leipä tai patonki. Anna nousta vielä pellillä ja paista sitten uunissa 200 asteessa n tunnin verran tai kunnes kuori on kauniin ruskea. Optimi lämpötila riippuu myös uunista.
Vuokaleivissä kannattaa aluksi pitää kantta leivän päällä, niin leipä kypsyy tasaisesti. Taitojen karttuessa voi leipoa taikinan valmiiksi illalla, säilyttää yön jääkaapissa ja paistaa sämpylät aamulla...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti