maanantai 10. kesäkuuta 2013

Lomalla Barcelonassa

Barcelona tai tuttavallisemmin kutsuttuna Barna on ikuinen yllättäjä. Vuosia kaupungissa asuneelle ja sen likipitäen jokaisen kadunkulman tutkineelle se tarjoaa aina jotain uutta ja yllättävää. Kaupunki elää ja muuttuu jatkuvasti, eikä se koskaan tule valmiiksi. Sen elämää täynnä olevilla kaduilla ja plaçoilla seikkaillessa unohtaa välillä millä vuosisadalla sitä elikään, sillä kaupungilla kulkiessa historian kerrokset ovat näkyvissä aina muinaisista roomalaisista alkaen.

Näkymä Katalonian kansallismuseolta Palau Nacionalilta Pl. Espanyan suuntaan. 

Vanhan Bornissa sijaitsevan suklaatehtaan tiloissa majaansa pitää nykyään La Báscula kasvisravintola. Carlos Ruiz Záfonin Enkelipeli-kirjan faneille paljastettakoot, että tässä osoitteessa sijaitsi päähenkilön talo kirjassa.

Barcelonassa riittää mahtavia näköalapaikkoja niille jotka tahtovat päästä ylös huipulle ja saada kokonaiskuvan kaupungista. Montjuïcin kukkula ja Parc Güell eli Gaudi-puisto lienevät ne tunnetuimmat näköalapaikat Tibidabo-vuoren ohella, mutta kaiken nähnyt matkaaja suuntaa Guinardon puiston huipulle vanhoille sisällissodan aikaisille ilmatorjuntabunkkereille, joilta aukeaa 360 asteen näkymät kaupungin ylle. Tämä on paikka, jonne turistibussien letkat eivät ainakaan toistaiseksi ole löytäneet ja eipä moni paikallinenkaan ole koskaan kuullut paikasta.

Miltä siellä toisella puolella näyttää? Menkää ja katsokaa itse! ;)

Ei korkeanpaikankammoisille.

Kun tarpeeksi on kiivennyt tulee nälkä ja ravintoloitahan Barcelonassa piisaa kunhan muistaa ruoka-ajat, ettei käy köpelösti ja päädy Mäkkärin jonoon.. Yksi parhaista on Barcelonetan kaupunginosassa sijaitseva koko perheen voimin pyörivä La Cova Fumada, jonne ei mennä hienostelemaan vaan syömään tuoretta avokeittiössä valmistuvaa perinteistä ruokaa, jossa kala on pääraaka-aineena. Paikka on kuuluisa myös la bomba -lihapullistaan. 

Tuoreustakuu: nämä kuolleeksi luullut navajas- eli partaveitsissimpukat alkoivat yhtäkkiä sätkiä tiskillä säikäyttäen kirjoittajan. 

Kuvan boquerones-kalat katosivat lautaselta hyvinkin vikkelään. Ehkä paras ateria ikinä.

Syönnin jälkeen voi suunnata siestaa viettämään kivenheiton päähän rannalle, joka tosin helteisimpinä päivinä on ääriään myöten täynnä. Turistikauden ulkopuolella ja varhain aamulla jopa keskustan rannoilla on mukavan väljää. 

Kuvassa Barnan kaksoistornit.

Rannalla rakennetaan usein taidokkaita hiekkalinnoja, mutta kuvan linna voittaa kyllä mahtavuudellaan kaikki aiemmin näkemäni. Se olikin pykätty pienimuotoista oopperamusiikin ilmaisleffafestaria varten. Taustalla häämöttää uudehko purjeenmuotoinen Hotel W. 

Jos virtaa riittää ja rannalla lekottelu ei huvita niin kannattaa tutustua kaupungin lukuisiin ihaniin puistoihin. Jälleen kerran kaiken nähnyt matkaaja suuntaa keskustan ulkopuolle tällä kertaa Les Cortsin kaupunginosaan, jossa sijaitsee satumainen Parc de Cervantes eli tuttavallisemmin ruusupuisto. Puistossa järjestetään vuosittain kilpailu kauneimmasta ruususta ja edellisten vuosien ehdokkaat jäävät luonnollisesti puistoon sen kukkaloistoa lisäämään. Puistoon kannattaa suunnata keväällä tai alkukesästä ruusujen kukinnan aikaan. 


Siestan päätyttyä on aika lähteä ostoksille. Ensin suuntana on vanhankaupungin Gòtic ja tarkemmin sen Banys Nous -katu, jolta löytyvät mm. kaupungin ihanimmat antiikkiliikkeet. Barcelona on shoppailijan paratiisi, mutta Mokon mentävä aukko sieltä löytyy. Lähimmäs pääsee katalonialaisketju Natura, jolla on vaate- ja pientavarakauppojensa lisäksi suuri ja ihana sisustusmyymälä osoitteessa Av. Diagonal 472-476.

Vasemmalla oikea vanhojen vaatteiden ja pukimien aarreaitta Heritage ja oikealla eräs kadun lukuisista antiikkiliikkeistä. 

Sombrereria Obach vuodelta 1924 myy mm. katalaanien perinteisiä hieman tonttulakkia muistuttavia barretina-päähineitä.

El Bornen puolelle siirryttäessä pikkukujien uumenista löytyy kuvassa vasemmalla oleva kokonaan lomografialle omistettu valokuvakauppa lomography. Kuvassa oikealla viehättävä, vähän mokomainen sisustustavaroiden putiikki Ivo & Co, jolla on kadun toisella puolella lapsille suunnattu myymälä täynnä ihanan ihmeellisiä retro-vintage-tyylisiä leluja ja pikkutavaroita. Tästä ihanasta lasten liikkeestä ei ole kuvaa sillä syystä tai toisesta se päätti pitää säppensä kiinni vierailuni päivänä.

Ulkoilmakahvila Bornen uumenissa.

Bornen katunäkymiä.

Illanviettoon suunnataan tällä kertaa Poble Secin puolelle. Kaupunginosasta löytyvät ehkä yllättävimmät ja erikoisimmat baarit. Tätä kaupunginosaa ei ole vielä puunattu turisteja varten, joten hinnat useimmissa paikoissa ovat verrattain edulliset. Matkalla Poble Seciin piipahdamme kuitenkin ensin Ravalin puolella olevassa La Confiteriassa, jossa on mukava ottaa kuppi tai kaksi cavaa alkuillasta. 

La Confiteria

Ensimmäinen pysäkki Poble Secissä on kuuluisa Quimet y Quimet. Vaikka ryysis on kova ei se haittaa, sillä vaaleanpunainen cava ja paikan tapakset ovat tarpeeksi kova houkutin. Sitä paitsi näissä paikoissa tungos kuuluu asiaan. 

Quimet y Quimet

Loppuilta sujuu rattoisasti omintakeisesti sisustetussa kuvan Gran Bodega Saltóssa, jossa kuppi talon viiniä irtoaa eurolla. Ei se makuhermoja ehkä kutkuta, mutta kengännauhabudjetilla matkaava iloitsee. Baarissa tarjoillaan myös hyviä viinejä sekä kylmiä tapaksia. 

Barcelonan yössä voi helposti viihtyä kello kuuteen aamulla, mutta eipä tänne nukkumaan tullakaan. Taas koittaa uusi aamu ja rannat, kadut, aukiot ja vuoret kutsuvat kulkijaa.


-Tuulia, Mokon harjoittelija ja Mondo Barcelona -matkaoppaan toinen tekijä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...