Punajuuri vahvistaa sydämen ja verisuonien toimintaa. Se vilkastuttaa punaisten verisolujen tuotantoa ja stimuloi verenmuodostusta. Punajuurta pidetään yleisvahvistavana raaka-aineena mm. useiden tautien hoidossa, piilevän vitamiinipuutoksen sekä suuren fyysisen ja henkisen kuormituksen tapauksissa. Punajuuri elvyttää aineenvaihduntaa, edistää kuona-aineiden ja myrkkyjen poistoa elimistöstä, sekä lievittää kipuja ja tulehduksia. Punajuuri tunnetaan myös immuunipuolustuksen vahvistajana. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaakin ja vitamiinejakin saa kivasti: beetakaroteenia, C- ja E- vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin punasolujen uudistajaa foolihappoa löytyy runsaasti. Juurikkaan kuitu on hyödyksi elimistölle.
Moko Market & Café:ssa punajuurta on viikoittain valittavissa salaattiin täytteeksi sekä sitä käytetään usein keitoissa sekä pasta-annoksissa. Plussaa punajuuri saa siitä, että se antaa ruoille ihanan hehkuvan punaisen värin! Tässä punajuuririsotossakin väri suorastaan huumaava:
Kattilassakin näyttää hauskalta:
Vinkki!
Punajuuren käsittelyä ei tarvitse pelätä, se on yhtä helppoa kuin porkkanan käsittely. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle ja laita ne kiehuvaan veteen kypsymään. Keskikokoiselle punajuurelle riittää keittoajaksi n. 40min. Kuori pitää huolen, että keitettäessä ravintoaineet pysyvät tallessa. Jäähtyneistä punajuurista voit leikata päistä siivut pois ja liu'uttaa kuoret sitten irti. Jos et haluat kuoria punajuuren siististä, sujauta se vaikka muovipussiin. Kokeile myös valmistaa punajuurta uunissa muiden kasviksien tavoin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti