perjantai 11. lokakuuta 2013

samettista sosekeittoa

Meillä Mokoissa vietetään tällä ja ensi viikolla herkullisten ja terveellisten suomalaisten vihannesten kunniaksi sadonkorjuuviikkoja. Tarjolla on supermaistuvaisia kasvis- ja juuresherkkuja, suolaista ja makeaa, ja mikä parasta myös meille kauneuden ystäville - värikkäitä ja houkuttavia salaatin täytteitä, keittoja ja pastoja, joista saa paljon vitamiineja, hivenaineita ja kuituja, jotta jaksaa taas nämä hämärtyvät illat ja syystohinat.

Kasvimaat on pantu vähitellen talviteloille, metsän antimet säilötty, kellareissa pötköttää rintarinnan juurekset ja hillopurkit. Pöydät notkuvat nyt juuri mitä kauden parhaimpia kasvisherkkuja.

Haluamme jakaa teillekin ainakin yhden kivan, syksyisen sosekeiton ohjeen. Sosekeitot kun ovat mitä mainiointa syysruokaa, helppoa, terveellistä, edullista ja maistuvaa. Meidän keitto on tehty paahdetuista punajuurista, punasipuleista sekä valkosipuleista. Voit toki hyvin soveltaa reseptiä kaikkiin mielijuureksiisi. Uunissa paahtaminen syventää ja makeuttaa mukavasti keiton makua. Ja keiton häysteeksi tehdään fenkolinsiemenillä ylevöitettyä fetatahnaa, jossa on kiva häivähdys vähän lakritsimaista makua, joka sopii just hyvin punajuuren kanssa.




SOSEKEITTO PAAHDETUISTA PUNAJUURISTA, PUNASIPULEISTA JA VALKOSIPULEISTA FETA-FENKOLINSIEMENHÖYSTEILLÄ

Ainekset keittoon, noin viidelle

5 punasipulia
7 punajuurta
2 kokonaista valkosipulia (saattaa vaikuttaa isolta määrältä, mutta näiden maku pehmenee ja makeutuu paahdettaessa)
4 Rosamunda -perunaa
iso loraus oliiviöljyä
1 omena
reilu litra kasvislientä
mausteeksi: mustapippuria, juustokuminaa, loraus punaviinietikkaa punajuuren makeutta taittamaan, suolaa
1 prk ranskankermaa

Laita uunipellille kuoritut punajuurilohkot, punasipulilohkot sekä valkosipulin kynnet, lorauta päälle aimo loraus oliiviöljyä ja paahda 200°C uunissa puolisen tuntia, tai niin kauan, että punajuuretkin ovat pehmenneet. Sillä välin, kun kasvikset ovat uunissa, keitä kuoritut ja pilkotut rosamundaperunat kasvisliemessa. Kun uunikasvikset ovat kypsät, kaada ne kasvisliemeen öljyineen päivinneen sekä myös kuorittu ja pilkottu omena, ja anna kiehahtaa muutama minuutti. Mausta, lisää ranskankerma ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

FETA-FENKOLINSIEMENHÖYSTE

1 pkt fetaa
pieni tilkka kermaa
isompi tilkka maustamatonta jogurttia
1 rkl fenkolinsiemeniä

Paahda fenkolinsieminiä hiukan kuivalla paistinpannulla, varo polttamasta. Murenna feta lautasella hienoksi, notkista kermatilkalla ja lisää joukkoon maustamatonta jogurttia, kunnes tanha on notkeaa, melkein juoksevaa. Mausta paahdetuilla fenkolinsiemenillä





Oikein kivaa ja rentoa viikonloppua kaikille!  Huikkaa keiton reseptin kehittelijä, innokas kotikokki, Tanja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...