perjantai 24. tammikuuta 2014

Terveellisen ihanaa tuorepuuroa



Mokon take-awaytiskiltä löytyy aina valikoima erilaisia hyvyyksiä: rahkaherkkuja, turkkilaisia jogurtteja Mokon omalla granolalla, erilaisia jälkiruokia, hedelmäsalaatteja, smoothieita ja tuorepuuroja, jotka kaikki tehdään Mokon keittiössä. Yksi terveellisimmistä ja suosituimmista hyvyyksistä on Mokon oma tuorepuuro. Siinä yhdistyvät kotimaiset marjat, erilaiset siemenet ja leseet turkkilaisen jogurtin ja soijamaidon pehmeyteen. Tuorepuuro on varsinainen terveyspommi ja se maistuu himohyvältä. Tuorepuuro on myös loistokas välipala, se pitää nälkää pitkään ja sen raikas maku piristää. Me ajateltiin, että kun kerran on näin hyvä herkku kehitelty, niin laitetaan ohjekin jakoon.


Mokon tuorepuuro à la Rosa, olkaa hyvät!

5 dl kaura-ruisleseitä
1 dl pellavansiemeniä
1dl soijamaitoa
1dl ananasmehua
juoksevaa hunajaa maun mukaan
mitä vain marjoja soseena
sekaan sopii myös kuivatut hedelmät kuten taatelit tms.
5 dl turkkilaista jogurttia

Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää marjat soseena, soijamaito ja ananasmehu turkkilaiseen jugurttiin. Sekoista seokseen kuivat aineet ja makeuta juoksevalla hunajalla. Anna tekeytyä jonkin aikaa  jääkaapissa tai vaikka seuraavaan päivään, jolloin tuorepuuro on tekeytynyt ihanan täyteläiseksi.

Puuroa poskeen ja pirtsakkaa tammikuun loppua! Toivottaa Mokon Tanja


6 kommenttia:

  1. Kiitoksia reseptistä! Kokeilin tehdä tätä eilen ja tuli kyllä tosi hyvää :) Pistin kuvaakin blogiin omasta versiostani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Peeta, että reseptistämme oli iloa ja puuro maistui! :) Herkulliselle näytti!

      -Tiina

      Poista
  2. voikohan tämän tehdä soijajugurttiin, mitä luulet :) ?

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihanalta, mutta voisikohan pellavansiemenet korvata jollain? Niitä kun ei raskaana ollessa saisi syödä.

    VastaaPoista
  4. Kannattaa kokeilla kaikkea mistä itse tykkää! Miksei soijajugurttiakin, kunhan muistaa että jotkut jogurtit ovat juoksevampia.
    Auringonkukansiemenet on ainakin ihan must.. pellavan voi kyllä hyvin jättää pois.

    VastaaPoista
  5. Mokko resepti.

    Mokko on päijäthämäläinen perunalaatikko. Perinteisesti mokkoa on valmistettu leipomispäivinä. Isojen massiivisten leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty mokon kypsyttämiseen.

    Aitoon mokkoon ei lisätä siirappia eikä muutakaan makeutusta. Maku saadaan aidosti imeltämällä.

    Yleisesti suositellaan jauhoisia perunoita, mutta kiinteidenkin perunoiden suosijoita on.

    Nykyaikana mokko imeltyy ja valmistuu vaivattomasti sähkölieden uunissa.

    Näistä irtoaa mokko:

    2 kg perunoita. Yleisesti suositaan jauhoisia perunoita....
    Niukasti keittovettä. Arvioi veden määrä, vesi jää mokkoon
    4 ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoja....
    0,8 litraa maitoa
    50-100 g voita
    2 teelusikallista suolaa

    Mokko, valmistusohje:

    1. Jauhoiset herkästi hajoavat perunat suositellaan kuorittavaksi raakoina. Näin vältetään isot kuorimis-, keitto- ja liukenemistappiot.
    2. Keitä perunat kattilassa suolattomassa ja erittäin pienessä vesimäärässä täysin kypsiksi.
    3. Soseuta perunat kuumina kattilaan suoraan keittoveteen, niin että saadaan sakea mokkosose. Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly.
    4. Jäähdytä mokkosose huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi.
    5. Lisää vähitellen ja sekoittamalla jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn mokkososeeseen. Jos on tarpeen, niin tässä vaiheessa voi lisätä tilkan noin 70 asteista vettä - yleensä keittovesi riittää. Laita kansi kattilaan.
    6. Laita mokkososekattila noi 70 asteiseen uuniin. Lämpötilan voi varmistaa kokemuksen perusteella tai erillisellä uunin lämpömittarilla. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita pari- kolme kertaa imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla. Myös imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Imeltymisen aikana mokkososeen lämpötilan pitää olla noin 65-66 astetta.
    7. Lisää imeltyneeseen mokkososeeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen mokkosose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
    8. Laita mokkosose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita. Paista aluksi kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä ja mokkosose alkaa kuplimaan. Kun mokkosose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu - näin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
    9. Paista päijäthämäläistä mokkoa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...